Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.
DAVČNI INŠPEKCIJSKI NADZOR IN NAVAJANJE NOVIH DEJSTEV

DAVČNI INŠPEKCIJSKI NADZOR IN NAVAJANJE NOVIH DEJSTEV

30.11.2014

S tem prispevkom, bi želeli opozoriti na spremembo, ki jo je prinesla novela ZDavP-2G vezano na DAVČNI INŠPEKCIJSKI NADZOR in se uporablja od 1. januarja 2014, saj v praksi nemalokdaj opažamo, da davčni zavezanci v postopku davčnega inšpekcijskega nadzora, ne predložijo vsa dejstva in dokaze iz tega ali onega razloga, ob tem pa pozabljajo, da se s tem pravzaprav odrekajo svojim pravicam.

V skladu s določbami 138. člena ZDavp-2 mora davčni zavezanec sodelovati[1] pri ugotavljanju dejanskega stanja, ki je pomembno za obdavčenje, in sicer na način da predloži podatke, predloži poslovne knjige in evidence, poslovno dokumentacijo in druge dokumente ter pojasnila, če so le ta potrebna, na kraju opravljanja davčnega inšpekcijskega nadzora.

Pooblaščena oseba, ki opravlja davčni inšpekcijski nadzor (v nadaljevanju: pooblaščena oseba), je dolžna pred začetkom davčnega inšpekcijskega nadzora poučiti davčnega zavezanca o njegovih pravicah (pristnost pri davčnem inšpekcijskem nadzoru, tekoči obveščenosti o pomembnih dejstvih in dokazih v davčnem inšpekcijskem nadzoru, tudi med samim postopkom) in vse to navesti v zapisnik. Pred sestavo zapisnika, mora pooblaščena oseba davčnega zavezanca pisno seznaniti z rezultatom davčnega inšpekcijskega nadzora, tako da ga opozori na dejstva, ki vplivajo na obdavčenje, pravne posledice ugotovitve davčnega inšpekcijskega nadzora in davčne učinke teh ugotovitev. Kar posledično pomeni, da sklepnega pogovora, kot smo ga poznali v preteklosti, pred 01.01.2014, ni več.

Ob tem bi želeli opozoriti tudi na dejstvo, da davčni zavezanec lahko v pripombah k zapisniku predlaga nova dejstva in dokaze, vendar mora obrazložiti, zakaj jih ni navedel že pred izdajo zapisnika. Nova dejstva in dokazi se upoštevajo le, če so obstajali pred izdajo zapisnika in jih davčni zavezanec upravičeno ni mogel navesti ter predložiti pred izdajo zapisnika.

 [1] Na začetku davčnega inšpekcijskega nadzora mora biti davčni zavezanec opozorjen, da lahko imenuje osebo, ki bo posredovala podatke oziroma pojasnila. Ta oseba mora podajati dovolj zadostne podatke oziroma dovolj zadostna pojasnila, saj v nasprotnem primeru, če pooblaščena oseba oceni, da temu ni tako, lahko zahteva od davčnega zavezanca, da imenuje druge osebe za posredovanje podatkov oziroma pojasnil (druge zaposlene oziroma od tretjih oseb).