Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

Aktualne novosti v vašem podjetju

POSLOVANJE Z MISSING TRADER-ji

POSLOVANJE Z MISSING TRADER-ji

18.3.2014

NEPLAČUJOČI GOSPODARSKI SUBJEKTI (MISSING TRADER-JI)

V praksi se še vedno dogaja, da se davčni zavezanci nehote zapletejo v verigo, v kateri je eden od poslovnih subjektov neplačujoč gospodarski subjekt. Seveda obstaja tudi druga možnost, da davčni zavezanci v verigo, v kateri je eden od poslovnih subjektov neplačujoč gospodarski subjekt, vstopijo popolnoma zavestno.KAKO SE LAHKO DAVČNI ZAVEZANCI ZAŠČITIJO?

Davčni zavezanci naj v vsakem primeru, preden začnejo poslovati z novim dobaviteljem ali kupcem, naredijo določene preveritve poslovnega subjekta, s katerim želijo poslovati v prihodnosti, in sicer :

  • pridobijo kopije ustanovitve podjetja iz sodnega registra
  • pridobijo kopijo odločbe o identifikacijski številki za DDV (razvidno, kdaj je podjetje pridobilo identifikacijsko številko   za DDV) in preverijo veljavnost identifiakcijske številke za DDV preko sistema VIES, povezava na spletno stran:  http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/Poskusijo naj pridobiti vse dodatne možne informacije o poslovnem subjektu s katerim želijo poslovati, kot npr.

  • razpoložljive informacije iz komercialnih baz podatkov o dosedanjem poslovanju podjetja
  • informacij o referncah podjetja (seveda, če je to mogoče in če kakšno drugo podjetje jamči za to podjetje)
  • informacij o boniteti podjetja ter vse ostale informacije o podjetju iz vseh baz države, v kateri ima to  podjetje sedež

ter vztrajajo na osebnem kontaktu z odgovorno osebo (ki naj ima ime in priimek; missing trader se navadno predstavi samo z imenom brez priimka) podjetja ter odgovorno osebo pred  pričetkom poslovanja obiščejo na sedežu podjetja in še ostale ukrepe.

 

Davčni zavezanci se morajo zavedati, da tudi, če je identifikacijska številka za DDV v sistemu VIES veljavna, to ne pomeni, da njihov dobavitelj ali kupec ni v sistemu Erofisc označen kot missing trader podjetje. Kako hitro določena država EU odvzame identifikacijsko številko za DDV, zavezancu, ki je bil spoznan za missing trader podjetja, je odvisno od posamezne države EU.


Na področju missing traderjev je Evropsko sodišče zaključilo kar nekaj sodb, prav tako imamo iz tega področja kar nekaj sodne prakse tudi na področju Republike Slovenije. Še vedno pa menimo, da je potrebno vsak primer obravnavati posebej in da se je potrebo skrbno izogibati prehitrih zaključkov ali je neko podjetje vedelo ali ni vedelo, da posluje z missing trader podjetjem.